srijeda, 10. siječnja 2018.

LIJENA PITA SA VIŠNJAMA



Ako me neki desert podseća na detinjstvo, onda je to lenja pita. Volim tu kiselkasto slatku kombinaciju i prhko testo koje se mrvi pri svakom zalogaju.
SASTOJCI :
Za testo :
– 2 jaja,
– 15og margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
– 1 vanilin šećer,
– 1 prašak za pecivo,
– 5oog brašna,

– 25og šećera,
– 5 kašika mleka,
– 1 narendana korica narandže ili limuna.
Za fil :
– 7oog višanja bez koštica,
– 5 kašika šećera,

– 1 vanilin šećer,
– 2-3 kašike griza.

PRIPREMA :

U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer. Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko. Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom.
Zamesiti glatko testo. U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše. Ovo testo je odlično za trošenje negativne energije :D. Podelite testo na dva dela. Jedan deo rastanjite i postavite na dno posude za pečenje. Što se tiče veličine pleha to je proizvoljno. Ako želite deblje testo koristite manji pleh i obrnuto. Višnje ocedite i pomešajte ih sa šećerom i vanilin šećerom. Preko kore rasporedite višnje i ravnomerno pospite griz po njima.
Drugi deo testa rastanjite oklagijom i preklopite višnje. Lenju pitu pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta ili dok ne porumeni. Pre služenja pospite po piti šećer u prahu.

0 komentari:

Objavi komentar